Syftet med projektet är att få en starkare, mer motståndskraftig, hållbar och attraktiv landsbygd med en större potential att dra nytta av lokalt ledd innovation. Genom projektet jobbar vi för en landsbygdsutveckling med hjälp av hållbara och innovativa initiativ. Vi fokuserar på att skapa en starkare landsbygd för framtida generationer. För att komma dit behöver vi stärka samhällets förmåga att återhämta sig och hantera svårigheter effektivt; att vara flexibelt och lösningsorienterat. Det är också mycket viktigt att behålla de duktiga och kreativa personer som bor i området och även att locka till sig fler.
I projektet ska samverkan och engagemang från företag, offentlig sektor, akademi och civilsamhället bidra till en mer attraktiv plats för att bosätta sig och arbeta, och på så sätt stötta hållbar och innovativ näringslivsutveckling. Mottot är: ”No place nor person left behind” i den gröna omställningen.
Med hjälp av industriell och social symbios formas förutsättningar för att skapa nya gröna jobb och ett samhälle som använder resurser effektivare och mer hållbart. När vi samarbetar kring kunskap, utveckling, expertis och nätverk bygger vi upp lärdom och kompetens som stöder företag och organisationer inom symbios, och som kan utveckla framtidens entreprenörer och anställda.
Vi använder oss av Multi-Helix-modellen i projektet. Det är en samarbetsmodell som sammanför fyra nyckelgrupper, eller intressenter, för att skapa förändring och förbättring. Dessa grupper är den offentliga sektorn, akademiska världen, lokala företag och det civila samhället. Tanken är att när dessa grupper arbetar tillsammans kan de skapa lösningar som är både innovativa och hållbara.
Föreställ dig att du står inför en utmaning i ett litet kustsamhälle – kanske att locka fler invånare eller att skapa nya jobb utan att skada den lokala miljön. I stället för att en enskild grupp försöker lösa detta problem på egen hand, så arbetar alla dessa intressenter tillsammans. De tar med sig sina unika perspektiv och resurser till bordet, och genom att kombinera deras styrkor kan de hitta lösningar som ingen av dem hade kunnat komma på själva.
LÄS MER OM SIRR HÄR: https://www.interregnorthsea.eu/sirr Länk till annan webbplats.
Period: 1 oktober 2022 - 30 september 2027
Projektledare: Sotenäs kommun
Svenska projektpartners: Holohouse, Högskolan Väst, Lysekils kommun
Danska projektpartners: Skagen Uddannelsescenter, Aarhus Universitet, Læsø Turist og Erhvervsforening, Stenvad Mosebrug
Franska projektpartners: Ville de Louvigné Du désert, Communauté de Communes du Pays de Lumbres, Saint-Omer Flandre intérieure
Tyska projektpartners: Universität Vechta och två stadsdelar
Program: Interreg Nordsjöprogrammet
Totalbudget: 5 659 453 EUR
Publicerad:
Senast ändrad:
Dela detta innehåll
Emma Ek
Charlotte Berg
Symbiosutvecklare
charlotte.berg@sotenas.se
072-468 52 65
ADRESS
Sotenäs Kommun
Parkgatan 46
456 31 Kungshamn
Hitta hit Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Om webbplatsen