Sotenäs kommunvapen, länk till startsida

Meny

SeaClear2.0

SeaClear2.0 Logotyp

Håll haven rena med SeaClear2.0

SeaClear2.0 syftar till att skapa självgående robotar som använder smart teknik för att hitta och samla upp skräp från havsbotten. Projektet fokuserar på att hantera hela cykeln av marint skräp och att engagera samhället genom olika initiativ. Tre demonstrationsområden och tre pilotanläggningar i Medelhavet kommer att säkerställa en systemutveckling som ligger nära marknaden och som tar itu med lokala utmaningar. För att visa att projektet fungerar bra på olika platser kommer minst fem andra regioner att vara med och testa det. Sotenäs är en av de platserna.

Aktiviteterna inom projektet inkluderar genomförbarhetsstudier och tekniktester, lokala initiativ för att lösa problem med marint skräp, uppbyggnad av en databas med bilder för AI-träning, samt organisering av saneringsevenemang och workshops för att öka medvetenheten. Målet är att fokusera på så många möjliga områden som möjligt, olika länder i och associerade till Europeiska unionen, och att nå och engagera en stor allmänhet, beslutsfattare och policyskapare.

Hjälp av avancerad teknik

 

SeaClear2.0 bygger vidare på arbetet från det tidigare SeaClear-projektet, som utvecklade det första autonoma robotsystemet för insamling av skräp från havsbotten. Projektet involverar ett team av samarbetande robotar för kartläggning, upptäckt, klassificering och insamling av marint skräp både från havsbotten och havsytan.

 

Projektet fokuserar på att skapa en helhetslösning för att hantera hela cykeln av marint skräp, inklusive samhällsaktivering, demonstrationer, värdering av insamlat skräp och policyutveckling genom olika initiativ som tävlingar, digitaliserad gamification, utställningar och workshops.

Lång erfarehhet av marin återvinning

 

Sotenäs kommun har hanterat marint plastskräp i över ett decennium och etablerat Sveriges första marina återvinningscenter. Genom Sotenäs Symbioscentrum utvecklar vi testbäddar för upcykling, återanvändning och återvinning av marint avfall. Fokus ligger på att använda lokal yrkeskunskap och högteknologiska lösningar. Insamlingen har resulterat i stora mängder marint skräp, inklusive tusentals hummertinor och kräftburar samt tonvis med nät och rep. Återvinning och upcycling av material används för att skapa högvärdiga produkter.

 

Kommunen är även engagerad i standardiseringskommittéer och utveckling av system för utökat producentansvar och för att öka medvetenheten om marint skräp jobbar vi med kommunikation och samarbete med konstnärliga och kreativa sektorer. Användning av sociala medier och andra kommunikationskanaler hjälper till att sprida information och engagera allmänheten.

 

Projektet finansieras genom Horizon Europe, EU:s ramprogram för forskning och innovation.

Kort fakta

Projektets namn: SeaClear2.0

Projektperiod: 2024-10-01 - 2026-05-01

Projektledare:

Projektpartners:

Program:

Totalbudget:

SeaClear2.0 robot

.

Medfinansieras av Europeiska unionen

.

MissionOcean

Publicerad:

Senast ändrad:

 

Dela detta innehåll