Sotenäs kommunvapen, länk till startsida

Meny

Publicerad:

Sotenäs kommun och Klevs Gård på besök i Norge

Johan från Klevs Gård pekqar ut mot vyerna

I förra veckan fick vi möjligheten att delta i en inspirerande partnerkonferens i Steinkjer, Norge, som arrangerades av Agroväst för deras projekt Green Valleys 2.0.

I vårt projekt "Etablering av cirkulärt och vallbaserat bioraffinaderi i Norra Bohuslän" undersöker vi förutsättningarna för att etablera ett grönt bioraffinaderi, där vi kan utvinna högvärdigt foderprotein från vall, bestående av gräs och klöver.

 

Dagarna bjöd på värdefullt erfarenhetsutbyte. Vi besökte bland annat NIBIOs (Norwegian Institute of Bioeconomy Research) testanläggning i Tuv, där vallbaserad bioraffinering utvecklas i praktiken.

 

Insikter från besöket:

Det är tydligt att potentialen och behovet av inhemskt producerat vallprotein är enormt, särskilt som ett hållbart alternativ till importerat sojaprotein, säger Johan Christensson, driftledare på Klevs Gård. "Att minska beroendet av sojaprotein skulle inte bara stärka vår självförsörjning, utan också främja en mer hållbar jordbruksekonomi i hela landet.

 

Vi lämnar konferensen med förnyad inspiration och många idéer kring hur vi kan bidra till en grönare och mer hållbar framtid.

 

Läs mer om projektet här. Öppnas i nytt fönster.

glasburkar med gräs som visar en process
johan från klevs gård står och pratar
NIBIOs bioraffinaderi

NIBIOs bioraffinaderi

Dela detta innehåll